Yleistä

Suunnittelufirmalla ladontalinja, mitääh?

Tarjoamme apua myös tuotteiden tuotannollisuuden suunnitteluun. Ei kuulostaisi kovin uskottavalta, jos vain jakelisimme neuvoja kirjoituspöydän takaa.

Tämä on nähdäksemme myös ainoa tapa taata nopeat vasteajat asiakkaillemme. Silloinkin kun talouden pyörät pyörivät, ja sopimusvalmistajien tilauskirjat ovat täynnä.

Pöytämallin kone vai oikein vanha Myykkari romuttamolta?

Eikun ihan oikea jatkuvaan ajoon tehty 15 m linja automaattikoneista. Kohdistuskameroissa, servomoottoreissa ja ladontapäissä löytyy. Vain protokäyttöön suunnitelluissa koneissa kosketuspinta oikeaan maailmaan jäisi kapeaksi. Eikä niistä olisi hyötyä siinä vaiheessa kun asiakkaan proto myy ja niitä pitäisi saada lisää, paljon ja jo mielellään eilen.

Eikö Suomesta löydy jo tarpeeksi elektroniikan valmistajia?

Nähtävästi ei. Yritämme tehdä asiat vähän eri tavalla kuin alalla on yleensä ollut tapana. Jyrsinkone erilaisten jigien nopeaan valmistamiseen kuulostaa vielä varsin normaalilta, mutta moneltako valmistajalta löytyy ihan vastaavasti esimerkiksi omia ohjelmistonkehitysresursseja softa-apuvälineiden valmistamiseen?

Millaisia komponentteja pystytte käsittelemään?

Massavalmistuksessa palakomponentteja 0402:sta (1005 metric) ja IC-piirejä 0,4mm jalkavälistä ylöspäin. Pienemmissä määrissä myös 0201 (0603 metric) on ok. Ladontakoneen tarkkuus +-38 um (3 sigma) ei tule ihan heti vastaan.

Liittimet, BGA:t ja muut isot IC:t onnistuvat ainakin 55x55mm kokoon asti. Tray-vaihtajaan niitä mahtuu kerralla laatikkotolkulla. Vesijäähdytteisen juotosuunin lämpötilakontrolli on erittäin hyvä.

Käsittelemme säännöllisesti ilman ongelmia mm. pintaliitospolkoja, joiden pinta on ladontakoneelle liukas ja juotoksen sallittu lämpötilaikkuna naurettavan kapea. Ongelmat näiden kanssa olivat yksi syy investoida omaan tuotantokalustoon, jolloin voimme olla varmoja kulloinkin optimaalisista prosessiasetuksista.

Meillä on käytössämme myös optinen mittakone, jolla pystymme tutkimaan piirilevyjen mittatarkkuutta, tinapastan painon ja komponenttien ladonnan kohdistustarkkuutta yms.

Pystyttekö latomaan epästandardeja komponentteja X?

Luultavasti kyllä.

Yksittäiskappaleissa ja protosarjoissa pinsetit on edelleen kova sana. Niin ne muutkin tekevät, mutta eivät välttämättä halua pitää meteliä siitä. Sitä paitsi meillä on apuna kamerakohdistus ja muuta jännää.

Suuremmille erille ja erityisen kummallisille komponenteille löytyy tietysti ladontakonevalmistajalta hurja määrä erikoisversioita poimintapäistä. Tässä joitakin esimerkkejä:

Kiireellisissä tapauksissa, jos muutokset ovat pieniä, tai sopivaa valmistyökalua ei vain ole saatavilla, pystymme myös itse koneistamaan poimintatyökaluja vakioaihioista. Näin levylle on saatu jo saman päivän aikana kelakaupalla osia, jotka muuten olisivat jääneet latomatta.

Löytyykö sertifioitua laatujärjestelmää?

Luultavasti sitten kun kasvamme isoksi. Meille on kuitenkin aina ollut selvää, että elektroniikan tuottaminen on laji, jossa tuloksia saavutetaan vain asianmukaisilla työkaluilla sekä määrätietoisella ja systemaattisella toiminnalla. Korkealaatuinen tuote ei synny vahingossa.

Pääseekö tuotantoonne tutustumaan?

Yleensä kyllä. Korkean turvaluokituksen tuotteita käsiteltäessä tiloihin ei kuitenkaan koskaan päästetä ulkopuolisia.

Takaisin alkuun

Ladonta-aihio

Hups, kohdistuspisteet unohtuivat, mitäs nyt?

Koneille on mahdollista opettaa kohdistusmerkiksi muukin uniikki piirre levyltä, esim. tietty padikuvio.

Tämä pitää tehdä erikseen pastan painoon, ladontaan, levyn ala- ja ylänurkalle, ja kaksipuolisen levyn tapauksessa vielä tuplana, joten hetki siinä menee. Epäsymmetrisissä muodoissa ei välttämättä ole aivan yksiselitteistä, mikä on keskellä, joten kohdistusta voi joutua vielä lopuksi hiukan hakemaan.

Hups, levy ei olekaan paneelissa, pystyttekö silti latomaan?

Riippuu. Jos kyseessä on protoerä, niin luultavasti onnistuu pienillä lisätöillä ja askartelulla. Lisäksi ks. yllä.

Onko juotteenestopinnoitteen (jep) värillä merkitystä?

Määritä väriksi vihreä, jos se vain on mahdollista. Jos levyjen käyttösovellus vaatii muun värin, niin sitten se.

Erityisesti valkoisen värin yhteydessä varmista että maskin avaus kohdistuspisteiden ympärillä on riittävän suuri (millin luokkaa), muuten pieneksi jäävä kontrasti täplän ja ympäristön välillä voi aiheuttaa ongelmia.

(Yleensä värillä ei ole suurempaa merkitystä, mutta joskus kommelluksia sattuu. Kerran meille tuli punaisella maskivärillä painettuja levyjä, joissa raamien tyhjät alueet oli sattumalta täytetty 1,0 mm kuparitäplillä. Ko. punainen väri osoittautui kohdistuskameroiden käyttämällä aallonpituudella täysin läpinäkyväksi, jolloin oikeiden kohdistuspisteiden erottaminen joukosta esim. kirkkausarvojen perusteella oli täysin mahdotonta. Ongelma ratkesi vasta tussaamalla lähimmät valetäplät piiloon hakualueelta. Seuraavan erän levyt tilattiin toisenvärisinä, jolloin ongelma poistui kuparikerroksiin koskematta.)

Takaisin alkuun

Pasta

Mistä stensiili, tilaammeko, tilaatteko?

Mielellämme tilaamme stensiilin itse, näin todennäköisyys että jotain hassua sattuu on kaikkein pienin.

Jos asiakas välttämättä haluaa tilata stensiilin, niin leikkausohje valmistajalle lähetettäväksi löytyy täältä. Ja sitten olisi parasta että aukkojen pienennykset erityisesti IC-piirien maalätkissä on hoidettu kuntoon jne. Katso tarkemmin pastakerrosten suunnittelusta.

Käsittääksemme ainakin kaikkien Suomessa toimivien valmistajien laatu on normaalikäyttöön riittävän hyvä. Mutta jos pasta ei kunnolla irtoa pellistä, jonka naapurin Rane teki levytyökeskuksella iltavuorossa tai jonka sai Kiinasta tosi halvalla, niin se on sitten voi voi.

Ja oikea materiaalihan on ruostumaton teräs tai nikkeli.

Valmiiksi kehystetty stensiili, sopiiko?

Suoraan käy DEK:n kehyksellä 29" x 29". Aukotuksen asemointi saattaa poiketa normaalisti käyttämästämme. Se on kyllä säädettävissä, mutta kestää hetken.

Meillä on myös jonkinlainen yleisadapteri, jolla muunkin kokoiset pienemmät kehykset saattavat sopia, ehkä.

Stensiilin kehys, sopiiko muualla käytetty irtostensiili?

Vaihtokehyksissä on uskomaton määrä eri variaatioita, jopa yhden valmistajan tuotevalikoiman sisällä. Noin 10% todennäköisyydellä sopii.

Jos kyse on vain parista kiireellisestä aihiosta, jotka eivät sisällä mitään mahdottoman tiheitä komponentteja, voimme periaatteessa kohdistaa ja painaa pastan myös käsin. Mutta mielummin uusi stensiili.

Takaisin alkuun